Suomen Islamilainen Yhdyskunta

Jäsenhakemukset

Liittyminen uskonnolliseen yhdyskuntaan (VRK) 12-17 -vuotiaan suostumus uskontokunnasta liittymiseen/ eroamiseen 15-17 -vuotiaan huoltajien suostumus uskonnolliseen yhdyskuntaan liittymiseen/uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamiseen Jäsenanomus Yhdyskuntaan liitytään täyttämällä jäsenanomusta ja ylläolevista linkeistä löytyviä sopivia VRK lomakkeita. Täytetyt paperit tulee allekirjoittaa asianmukaisesti ja tuoda yhdyskunnan toimistoon. Kun hallitus tai imaami hyväksyvät anomuksen VRK:n lomake lähetetään maistraattiin.

Koronatilanteen vuoksi sairaalat pääkaupunkiseudulla ovat evänneet vainajan pesun tiloissaan. Uusin ohjeistus sairaaloilta on, että vainaja pitää valmistella osastolla heti kuoleman jälkeen. Vesipesua ei saa tehdä ja vain yksi omainen tai joku muu muslimi voi tulla valmistelemaan vainajan. Omaisten tulee itse huolehtia, että vaihtoehtoinen pesu suoritetaan. Jos vainajaa ei ole valmisteltu osastolla, hautaustoimisto suorittaa arkuttamisen ilman pesua.

Koronaan kuolleen osalta vainajaa ei voida todennäköisesti valmistella vaan vainaja haudataan ruumispussissa, jota ei avata vaan asetetaan suoraan arkkuun. Tällöin ruumispussi toimii käärinliinana.

OHJEISTUS POIKKEUSTILANTEESSA VAINAJAN VALMISTAMISEEN:

  1. Huolehdi siitä, että vainaja on peitettynä koko toimenpiteen ajan.
  2. Jos vainajassa on kiinni katetreja, laastareita tai muuta vastaavaa, ne irrotetaan ennen vainajan laittoa. Jos vainajassa on näkyviä likatahroja (verta, ulostetta ym.) voidaan ne putsata kostealla pyyhkeellä.
  3. Vainajan alapesu voidaan tehdä kosteuspyyhkeillä, mutta sitä ennen olisi hyvä tyhjentää vainajan vatsa, nostamalla vainaja pieneen istuma-asentoon ja painelemalla kevyesti vatsan päältä, huolehtien että vainajan alla on vaippa. Tämän jälkeen puhdistetaan kosteuspyyhkeillä.
  4. Alapesun jälkeen vainajalle suoritetaan ns. kuivapesu (Tayammum) hiekalla tai muulla maaperän lähteellä, kuten esim. koskemalla kiviseinään; koskemalla ensin omilla käsillä ja sen jälkeen pyyhkien vainajan kasvot ja sen jälkeen hänen kätensä.
  5. Tämän jälkeen vainaja voidaan kääriä käärinliinoihin, joka on hiukan hankalaa yhden ihmisen tehdä, mutta on kuitenkin mahdollista.
  6. Miehen ollessa kyseessä, laita kaikki kolme (3) kangasta päällekkäin, rullaa kankaat yhdessä niin, että kääntämällä vainajan kyljelleen, aseta rullattu osa kankaasta vainajan selän taakse niin pitkälle kuin mahdollista, käännä sen jälkeen vainaja takaisin selälleen ja sen jälkeen toiselle kyljelle, jolloin saat vedettyä rullatun osan käärinliinoista vainajan alle. Sen jälkeen voit kääriä liinat järjestyksessä. Jos halutaan asettaa käärinliinoja sitovat narut, ne ovat helpompi kenties asettaa viimeiseksi, kun käärinliinat ovat jo paikoillaan. Niitä kuuluu olla pariton määrä.
  7. Naisten kohdalla voidaan käyttää kolmea kangasta samoin kuin miehelle tai sitten voidaan käyttää viittä (5) kangasta, jolloin kaksi isoa kangasta ja izar kääritään yhdessä samoin kuin miesten kohdalla. Kun kankaat on saatu vainajan alle, voit kääriä izarin vainajan intiimiosien päälle. Sen jälkeen voit kääntää vainajan kyljelleen ja pukea avonainen kamiis (mekko) vainajalle ja kääntää hänet takaisin selälleen, asettaa huivin ja kääriä loput liinat. Lapsille riittää myös kolme (3) kangasta ja toimitaan samalla tavalla kuin aikuisillekin. Jos mahdollista pyydä sairaalasta kantoliina ja laita se vainajan alle samalla tavalla kuin asetit käärinliinat, jotta hautaustoimiston kuljettajat eivät koske vainajaan, jos arkutus tapahtuu myöhemmin.

Vainaja tulee asettaa arkkuun oikealle kyljelleen, kasvot oikealle. Pyydä hautaustoimistolta, että voit olla mukana arkutuksessa. Jos se ei ole mahdollista, ohjeista hautaustoimistoa vainajan asettamisessa. Muistuta heitä myös, ettei arkkua suljeta ristinmuotoisilla ruuveilla.

Kokeneet pesijät osaavat tämän tehdä, jos ette itse siihen kykene.

Lisätietoja tarvittaessa: puh. 044 325 4255 www.islamilainenhautaus.info